Digitdetox a munkahelyen? Fontos lenne. De hogyan érhetjük el?

Hogyan hat a túlzott okoseszköz használat a munkavégzésre? Ma már nemcsak a gyerekek fejlődésére, hanem a felnőttekre, s kifejezetten a munkavállalókra tett hatásait is vizsgálják kutatások. Az utóbbi időben a közösségi média-függés nem kíméli a munkavállalók egyik generációját sem. Az e-mail-addikció is felkerült az internetfüggőség alfajainak listájára. Ha valaki percenként megnézi, hogy kapott-e új emailt, addiktológiai szempontból már figyelmet érdemel. A túlzott online jelenlét, karöltve az ehhez kapcsolható függőségi zavarokkal, a kiégéssel is összefüggésbe hozható. Mindez kihívás elé állítja a munkaszervezetet, a vezetőket és a HR szakembereket egyaránt.

Korunkban nincs olyan korosztály, sem társadalmi osztály, amelyik ne használna valamilyen okoseszközt a mindennapokban. Legyen szó kommunikációról, adatgyűjtésről, -megosztásról és még számos célról. Az információtechnológiai eszközök jelen vannak életünkben. Különösen igaz ez azokra a munkahelyekre vagy a home office-ra, ahol a munkavállalók javarésze képernyő előtt tölti az idejét. A képernyővel rendelkező informatikai eszközök, (röviden: DSE – Display Screen Equipment) mint mobiltelefon, laptop, táblagép megnövekedett használata esetén azonban számos negatív fizikai és mentális jóllétet veszélyeztető tényezővel is számolnunk kell, holott ezen eszközöket alapvetően azért tervezték, hogy az éppen mozgásban lévőket segítsék, de már ezek állandó használatáról beszélhetünk.

Cél a hatékonyság

Minden munkáltató célja, hogy a munkavállalók munkával eltöltött ideje – kötött vagy rugalmas formában, irodában vagy home office-ban – legyen a leghatékonyabb, legyen eredménye egy értékes végtermék, amely a munkahely rövid- és hosszútávú céljait segíti elérni. Egy a Würzburgi- és Nottingham-Trent-i Egyetemeken végzett kutatás eredménye szerint azoknak a munkavállalóknak, akiknek a koncentrációt követelő munkavégzés alatt a mobiltelefonjuk egyáltalán nem volt elérhető közelségben, 26%-ban növekedett a teljesítményük. A koncentrációs teszt akkor hozta a legrosszabb eredményt, amikor a mobiltelefonokat közvetlenül az asztalon elérték az alanyok. Jó hír, hogy a mobileszközök távolléte nem növelte a résztvevőkben a szorongást, idegességet[1].  Érdemes tehát a hatékonyság növelése érdekében mobilmentes munkaórákat bevezetni, amikor szándékoltan távol tartjuk a mobiltelefonokat (nem a munkaeszköznek számító laptopot) a munkavállalóktól. Tekintsük ezt továbbfejlesztett, digitdetox Pomodoro – technikának, ahol nemcsak a munka-szünet egyensúlyát határozzuk meg, hanem egyben az online – offline egyensúlyt is.

Géppel vagy kézzel?

Korábbi kutatásból kiderül az is, hogy amennyiben egy meeting alkalmával digitális készülékkel történik a jegyzetelés, abban az esetben a találkozón elhangzottak kevésbé rögzülnek[2]. A megbeszélések alkalmával így érdemes bevezetni a kézzel való jegyzetelést a koncentráció növelése érdekében. Szerencsére ma már számos olyan digitális eszköz létezik, amelynek segítségével kézzel jegyzetelünk ugyan, de az rögtön digitális formában menthető. A kézírásnak továbbá jótékony hatása is van agyműködésünkre. A folyóírás gyakorlása során ugyanis egy különleges agyi áramkör aktiválódik. A kézzel írott szó felismerése egészen másképp stimulálja az agyat, mint a gépelt írás olvasása. A kutatási eredmények pedig azt sugallják, hogy ennek a bizonyos áramkörnek a „karbantartása” sokkal könnyebbé és hatékonyabbá teszi a tanulás, memorizálás folyamatát is, nagyobb aktivitás mutatkozik az agy rövid távú emlékezetéért felelős területen, illetve az olvasás és írás sajátos agyi hálózataiban is.

Az új információk elsajátításának gyorsasága és hatékonysága romlik a gépelés kizárólagossá válásával. A billentyűzetet használók ugyanis szóról szóra jegyzetelnek, és nem kezdik el az elhangzottakat menet közben értelmezni, feldolgozni.

A folyóírással nagyobb önkortollra is szert tehetünk, ami segítségünkre lehet a mindennapi szellemi tevékenységek, munkavégzés során.[3]

Kiégés és multitasking

Korunk embere hajlamos azt gondolni, hogy a párhuzamos tevékenységek végzése létező és eredményes folyamat. Na persze nem a mosogatás közbeni podcast hallgatásáról van szó, mert előbbi közben nem végzünk kognitív tevékenységet, hiszen az nem valódi figyelmet igénylő feladat. Nem úgy, mint a munkavégzés, és például olyan agyat lekötő dolog, mint a hírek olvasgatása mobilon, vagy az ismerősünk által megosztott poszt megtekintése. Mindkét esetben ugyanis figyelemre van szükségünk. Vagyis lenne, de csak a feladatok között „kapcsolgatunk”, mert az agyunknak nincs lehetősége lelassulni az egyik vagy a másik feladathoz, hogy érdemben tudjon vele foglalkozni. Ahhoz, hogy egy feladatot megfelelő koncentrációval tudjunk végezni, a becslések szerint 25 percnyi „ráhangolódási” időre van szükségünk.

Tehát, ha munkavégzés közben gyakran nézzük meg a telefonunkat, legyen szó egy posztról vagy egy új e-mailről, akkor állandóan fókuszváltásra kényszerítjük az agyunkat, ellehetetlenítve a hatékony koncentrálást.

Nincs időnk belemélyedni a folyamatba, nem jön létre a flow, ami az eredményes munkához szükséges és boldogsághormonokat szabadít fel, sikerélményt generál. Sőt az elménket is fárasztjuk, mentálisan sokkal hamarabb elfáradunk. Mindez azt eredményezheti, hogy nap végén mindamellett, hogy a tervezett feladatmennyiséget nem tudtuk elvégezni, rendkívül fáradtnak is érezhetjük magunkat. Ez frusztrációhoz, hosszú távon a problémamegoldó képességünk és koncentrációnk romlásához vezethet. Nem beszélve a kiégéshez vezető út kezdetéről.

Home vagy office?

A digitális eszközök előnye, hogy mindig kéznél vannak, legyen szó home office-ról vagy akár a nyaralás közbeni használatról. Ahogy a munkahelyen át kell tudnunk váltani „munka” üzemmódba, úgy otthon vagy a nyaralás alkalmával pedig „otthon” és „nyaralás” üzemmódba. Sok munkáltató számára egyértelmű, hogy ha a munkavállalók okoseszközt kapnak, vagy otthonról dolgoznak, akkor az egyenértékű azzal, hogy mindig elérhetőek és hadra foghatóak. Ahogy korábban láttuk, a felelős munkavégzéshez offline, de minimum mobilmentes munkaidőre van szükség. Ugyanez érvényes a magánszférára, illetve a munkaidőn túlra is. Feltöltődni, kikapcsolni muszáj.

A hatékony munkavégzéshez kellenek olyan órák – az alvásidőn túl – amelyek nem a munkahellyel kapcsolatosak.

Határozottan szét kell választani a munka és magánélet szféráját, ami alapvetően a munkahelyen történő közösségi média- használattal, valamint a non-stop online munkavégzéssel például home office-ban teljesen ellehetetlenedik.

Az irodában sokat tehetünk az offline közösségi életért, ha a sok-sok online munka mellett a közösségi tereket, például az ebédlőket okoseszköz-mentes hellyé tesszük. Így motiválva a munkatársakat arra, hogy offline beszélgessenek egymással, osszák meg az információkat, ismerjék meg egymást, tanuljanak meg – újra – beszélgetni.

Nézzenek fel a mobiltelefon fényéből, nézzenek egymásra, és mi több – legalább ezzel tegyenek nyaki csigolyáik egészsége érdekében, mert a digitális eszközök fizikai hatásaira még kis sem tértünk.

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy az okoseszközök használata sok tekintetben megkönnyíti az életünket, és semmiképpen sem azok ellen szól összefoglalónk. Sokkal inkább az okoseszközök okos használata kerül fókuszba, s az, hogy ne feledjen merülésbe:  emberek vagyunk, emberi funkciókkal, kompetenciákkal, amelyekre – AI ide vagy oda – még sokáig szükségünk lesz mind a munkahelyünkön, mind pedig a magánéletünkben. Külön-külön.

[1] Kaspersky Lab Study Proves Smartphones Distract Workers and Decrease Poductivity

[2] Digital Amnesia at Work

[3] The Pen Is Mightier Than the Keyboard: Advantages of Longhand Over Laptop Note Taking. In: Psychological Science Vol. 25. Issue 6. June 2014.

További források:

HAMPEL György: A képernyős eszközök káros hatásai, a káros hatások megelőzésének módjai. In: Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, (2023) XVIII. évfolyam, Különszám, pp. 183–197.

SIMON Adél Csenge et al.: Az okostelefon- és közösségi média-addikció hatásai a munka világában In: Alkalmazott pszichológia, (2023). 21. (2): 33-51.

 

A cikk a HRPWR magazinban jelent meg 2023. november 9-én.
Forrás: https://hrpwr.hu/cikk/digitdetox-a-munkahelyen-fontos-lenne-de-hogyan-erhetjuk-el

 

 

 

Kategória: