Hordozható dopaminpumpát tartunk magunknál?

Mialatt a halált okozó szintetikus kábítószerek egyre növekednek, és a marihuána szélesebb körben történő legalizálásáról folynak párbeszédek, addig a figyelem a fiatalok változó drogkultúrájára irányul: az amerikai tinédzserekre egyre kevésbé jellemző, hogy kipróbálják vagy rendszeresen használják a tudatmódosító szereket, az említetteken kívül például az alkoholt. Ez a tendencia egy évtizede figyelhető meg, ugyanakkor nem tisztázott, hogy ez pontosan miért történik. Egyes szakértők szerint a dohányzás csökkenő mértéke is szerepet játszik ebben, vagy az, hogy végre a kábítószer ellenes kampányok hozzák a régen várt eredményeket.

A kutatók azonban felteszik a kérdést: vajon a tinédzserek nem azért váltak-e érdektelenné a drogokkal szemben, mert a számítógépek és az okostelefonok hasonlóan állandóan stimulálják és szórakoztatják őket? A kérdés azért fontos, mert az okos kütyük, táblagépek használatának növekedése időben egybeesik a droghasználat csökkenésével. Mindez nem azt jelenti, hogy a drogfogyasztás mérséklődése okozza az okoseszközök használatának növekedését, ám a tudósok szerint az interaktív médiahasználat hasonló élményt nyújt, hasonló igényt elégít ki, például szenzációs keresés, különlegesség érzést és a függetlenségvágy beteljesülését. Azzal a lehetőséggel is számolnak, hogy az okos kütyük egyszerűen annyi időt vesznek el, amely mellett egyéb tevékenységre idő már nem jut, ide értve a bulizást is.

A tinédzserek drogfogyasztási szokásait is vizsgáló „Jövő megfigyelése” (Monitoring the Future) kutatás eredményeképpen kiderült, hogy 40 év tapasztalatait figyelembe véve, az eddigi legalacsonyabb szinten van a kábítószer fogyasztás. Elmondható az is, hogy a magasan iskolázott felnőttek körében csökkent a heroin használat az elmúlt évtizedben. Több tanulmány eredményei is hasonlót mutatnak, s megállapítható, hogy függetlenül attól, hogy fiúkat, lányokat, állami vagy magániskolákat vizsgálta-e, nem tapasztalható eltérő eredmény. Tehát egy demográfiai szegmensre jellemző tendenciáról beszélhetünk, hanem általánosan hanyatló droghasználati szokásokról.  A kutatás vezetője, Dr. Nora Valkov elmondta, hogy

a fiatalok ugyanolyan „magaslatokba”kerülhetnek az okoseszközök használata során, mint a kábítószerezők.

A Columbia Egyetem tudósa, Dr. Silvia Martins feltárta, hogyan lehet tanulmányozni az internet és a droghasználat kapcsolatát, de ugyanakkor rávilágított arra a tényre, hogy legfőképp a 12-17 évesek körében csökkent a tudatmódosító szerek használata, a főiskolásokra ez nem jellemző.

Több kutató állítja, hogy az edukációnak köszönhető a drogfogyasztás csökkenése. Többek között arra is hivatkoznak, hogy az okostelefonok, noha mindenütt jelen vannak a mindennapi életben, valójában annyira újak, hogy a tudósok csak most kezdik igazán megérteni, hogy az eszközök milyen változásokat okozhatnak az agyban. A kutatók szerint nemcsak minimális szociális kontakt igényt alakítanak ki, de erőteljes visszajelzési elvárást is.

Ahogy fogalmaznak: „hordozható dopaminpumpát” tartanak maguknál az emberek, s ami ennél is fontosabb, az elmúlt 10 évben már a gyerekek is.

A 17 éves gimnazista, Alexandra Elliott azt mondja, hogy a közösségi médiahasználat során hasonlóan jól érzi magát, mint amikor marihuánás cigarettát szív. Ő nem gondolná, hogy a két tevékenység kizárja egymást. „Akik nem kábítószereznek, azok számára „hasznos” az okostelefon, mert ha társaságban vagy, akkor úgy tűnik, mintha csinálnál valamit addig, amíg a többiek „szívnak”, pedig csak szörfözöl a hálón.” – nyilatkozta.

A 18 éves Melanie-t a drogok nem érdeklik, az okostelefonjával tökéletesen kitölti az „űrt”. Ha egyedül van otthon, akkor első dolga a telefonozás.

James Anthony, a kábítószer fogyasztói magatartás szakértője azt mondja, még elég kevés a bizonyíték arra, hogy a mobiltelefon csökkenti vagy kiszorítja a droghasználatot, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a jelenség vizsgálatát. A két tényező használatának összehasonlítására nagyságrendileg 10 évnyi adat áll rendelkezésre, ennyi ugyanis a párhuzamos időszak a két függőséget okozó „szer” között. A drogfogyatkozásban, ahogy korábban is szó esett róla, van némi javulás, jobbak az eredmények, de egyértelműen nem kimutatható sem a használat hangsúlyos csökkenése, sem pedig a mobilhasználat növekedésével való összefüggés.

Az viszont tény, hogy a fiatalok idejéből egyre nagyobb hányadot tesz ki a kütyühasználat. A San Franciscó-i Common Sense Media által közzétett 2015-ös felmérés kimutatta, hogy a 13-18 év közötti amerikai tinédzserek napi hat és fél órát töltenek a közösségi média oldalakon, illetve videójátékokkal játszva. A cikkben említett Alexandra édesapja iskolapszichológus, s aggódva figyeli, hogy míg karrierje elején drogfüggő fiatalokkal kellett foglalkoznia, a ma az ő számuk már elenyésző a videójáték- és mobiltelefonfüggő gyerekekhez képest, akikkel találkozik praxisa során.

„Úgy látom, jelenleg nincs olyan személy, akit a dohányzás annyira tudna irányítani, mint az okostelefon, ugyanis a változás az, hogy az okoseszközzel már együtt is lehet aludni.”

 

Forrás: Matt Richel: Felváltják a tinédzserek a drogot az okostelefonra? The New York Times. 2017. 03.13.

A cikk itt bemutatott magyar nyelvű változata hivatkozás megjelölésével másolható, hivatkozható.

Kategória:

Vélemény, hozzászólás?