5 napos digitális méregtelenítő kúra kezdőknek

ÉBRESZTŐ! 

Ahhoz, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az offline és online énünk között, az első és legfontosabb, hogy tegyük is meg az első lépéseket az elhatározásunk után! Az alábbi öt pont támogat ebben. Ez egy rövid program, ami segít elindulni az egyensúly felé. Napi pár perc magadért, hogy lásd, mennyire tudsz nemet mondani a szeretett telefonodnak.

 

1. Nap. Az ígéret

Először is fontos, hogy a közvetlen környezetedben élők tudjanak arról, hogy épp diétába kezdtél, na persze másként, mit általában. Most a lelked fog pihenni egy kicsit. Szólj a családodnak, hogy korlátozod a telefonhasználatot az elkövetkezendő 5 napban, és minimálisan érnek majd el. Kérd meg őket, hogy ha Te magad szegnéd meg az saját magadnak tett ígéretedet, akkor figyelmeztessenek erre. A külső megerősítés abban is segít, hogy tartsd magad az elhatározásodhoz. Mások segítségével könnyebb lesz. Főleg, ha olyan ember vagy, aki saját „fogadalmait” nehezen teljesíti.

2. Nap. Rendrakás

Tudtad, hogy átlag 49,5 jelzést ad ki naponta a telefonod?  Ki tudja, milyen applikáció üzen neked? Töröld azokat az appokat, amiket ezer éve nem használtál, vagy magad sem érted, miért telepítetted fel. Nem csak a telefon memóriája, hanem te is fel fogsz lélegezni. Ez pont olyan, mint amikor hosszú idő után végre rendet teszel egy szekrényben. Ez nem csak a látvány és a praktikum miatt fontos. Ez a tisztítási folyamat a lelkednek tesz jót, ahogy a kifejezésben is benne van: rendeződnek a dolgok.

3. Nap. A Terv

A legnagyobb probléma nem is azzal van, hogy a telefonod letedd, hanem inkább azzal, hogy mit is csinálj helyette. Nem lenne szerencsés, ha tétlenül jönnél-mennél a lakásban a felszabadult idődben, ezért készíts tervet időintervallumokra tagolva. Mit tudsz 10 – 15 perc alatt elvégezni, mi az, ami fél óra alatt teljesíthető. Mit tudsz egy – két órában, vagy akár fél napban csinálni mobilozás helyett? Ez a feladat arra is kiváló, hogy ráeszmélj, mennyi hasznos dologtól veszi el a mobilod az idődet, és mennyi terved tud megvalósulni annyi idő alatt, amíg például oktalanul görgeted a közösségi média hírfolyamát. Tervezésre fel!

 

4. Nap. Próbanap

Ez a legnehezebb nap, mert ez az igazi próbád, az első olyan napod, amikor a telefonod nincs kézközelben. Nézd meg, melyik a lakás legtávolabb eső pontja. Vidd oda a telefonod és hagyd ott. Nap közben is odamehetsz, csak az a lényeg, hogy ezt egy kisebb akadálypályán kelljen megtenned. Figyeld meg, hogyan érzed magad, miközben a tegnapi listád teendőit kezded intézni, immár mobilmentesen. Mennyit gondolsz szeretett eszközödre? Véled-e úgy, mintha hallottad volna csengeni, jelezni stb.? Odamentél-e úgy, hogy nem is jelzett semmit? Sikerült a terved valamelyik pontjával végezned? Végül pedig, hányszor mentél a telefonodért a próbanap alatt?

5. „Bárhol is vagy, légy ott teljesen”

Ez a kijelentés akár a most divatos mindfulness irányzat jelmondataként is elhangozhat, de én egy kicsit régebben olvastam róla, Eckhart Tolle könyvében. (A most hatalma) . A lényeg ugyanaz: akármit teszel, csinálsz, éld bele magad teljesen, próbálj ott lenni testben, lélekben egyaránt. Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz. Ha kezdő digidiétás vagy, akkor elképzelhető, hogy ez nehezen megy, mert a mobilozó agy ráállt arra, hogy cikázzon a különböző tartalmak között, csak sajnos nem mélyed el semmiben igazán. Ne csüggedj! Egyrészt, mert nem vagy egyedül, másrészt mert gyakorlással Neked is sikerülni fog. Ma “csak” ez a feladat: a listádra felírt feladatok folytatása, távol a szeretett mobilodtól. A holnapról pedig Te döntesz!

Sok sikert! Valódi életet kívánok!

 

Kategória:

2 thoughts on “5 napos digitális méregtelenítő kúra kezdőknek”

Vélemény, hozzászólás?