8+1 könyv, hogy megértsd a képernyőfüggőséget

Könyvajánló rovatunk következik digitális detox témában

Ha az ember elkezd érdeklődni egy téma iránt, akkor valahogy megtalálják őt a jobbnál jobb könyvek. Főleg, ha az ember lánya imád olvasni. 🙂 Jöjjön néhány énidős olvasmány felnőtteknek, szülőknek a képernyőfüggőségről. A lista nem helyezést takar, csak azt, hogy én milyen sorrendben olvastam őket. 

  1. Netfüggő gyerekek: Hogyan teremtsünk egyensúlyt a virtuális és a valódi kapcsolatok között. Chapman, Gary, Pellicane, Arlene. Harmat Kiadó, 2016.

Az első könyv volt, amit a témában a kezembe vettem 2016-ban. Gary Chapman a már korábbról ismerhető 5 szeretetnyelv szempontjából és arra alapozva vizsgálja meg a netfüggőség kérdéseit kimondottan családokra vetítve. Számos példával szemlélteti a felmerülő problémákat és a lehetséges megoldásokat is. Gyakorlatias, #mindjártkipróbálom ötletekkel. Például: Nyolc módszer, hogy a házi feladat elkészüljön. Imádtam.

2. Digitális detox: győzd le a mobilfüggőséget. Price, Cathrine, Libri, 2018

digitális detoxKönnyen olvasható, ugyanakkor sokoldalú, és pont elegendő mennyiségű tényadatot közöl a problémáról. Igazi kézikönyv azok számára, akik úgy érzik, túl sok időt töltenek a kütyüjükkel, vagy akár erre ismerőseik figyelmeztetik. 4 hetes digitális detox kúra található benne, pontos utasításokkal, tesztekkel. A rossz szokásaink módszeres megváltoztatására helyezi a hangsúlyt. Egy hétvégés olvasmány.

 

3. A képernyő rabjai: avagy hogyan rabolja el gyermekeinket a képernyő, és hogyan törhetjük meg a varázslatot. Kardaras, Nicholas. Jaffa Kiadó, 2017.

A szerző világszerte elismert függőségszakértő, aki nyíltan bemutatja azokat a cégeket is, amelyek annak ellenére, hogy tudnak az általuk fejlesztett játékok, eszközök ártalmas voltáról, bátran kampányolnak mellettük. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy például a Szilícium-völgyben a cégvezetők közül sokan íratják gyermekeiket Waldorf-modszerű intézménybe, mert ott a mobilhasználat nem elfogadott. Rendkívül érdekes, könnyen olvasható, de bátran mondhatom, hogy megdöbbentő, szenvedélyes olvasmány.

4. iGeneráció * akik a közösségi médián és okostelefonon nevelkedtek. Twenge, Jean M., Édesvíz Kiadó, 2018.

Alapműnek szokták nevezni, számos magyar pszichológus is hivatkozik rá. Nem csoda, hiszen a szerző több mint 11 millió interjút készített a témában. Ennek eredménye ez a könyv, mely egy kutatóhoz méltóan telis-tele van statisztikákkal, diagramokkal. Ezért nekem kicsit száraz volt, de mindenképpen hasznos és a témát mélyebben ismerni kívánok számára tényleg alap. Ami nagyon tanulságos, hogy a gyerekek szemszögéből is bemutatja a digitális világot. “..amerre az iGen tart, arra tart a nemzet – a világ is.”

5. A digitális nemzedék nevelése: Hogyan válhat gyermeke tudatos médiafogyasztóvá. Taylor, Jim. Móra Könyvkiadó, 2016.

Ahogy a cím is mutatja (számomra), tankönyv jellegű, nekem kicsit tárgyilagos. A felépítése is ezt tükrözi, tippekkel, nevelési tanácsokkal nehezen kezelhető gyerekek szülei számára. Szépen összefoglalja az elméleti tudnivalót is, de emellett példákkal szemlélteti a problémákat. Átfogó kézikönyv szülők számára, amiben rálelhetünk saját gyermekünk viselkedési mintáira is. Elgondolkodtató: 10 év alatti gyerekek körében végzett kutatás eredménye: Kérdés: Mi a legjobb dolog az életben?  Válasz: 1. helyen: Celebnek lenni.

6. Képernyőtudatos család: Hogyan neveljünk digitális benszülötteinkből digitális írástudókat? Heitner, Devorah Dr. , HVG Könyvek, 2018.

Ebben a könyvben hangsúlyt kap az, hogy a digitális világ nem rossz, csak meg kell tanulni együtt élni vele. Egyetértek 🙂 Tudomásul kell venni és elfogadni, hogy szülőként sosem fogunk ott járni digitális tudásban már, mint saját gyerekeink. A médiaszakértő és ifjúságkutató szerző felhívja a figyelmünket, hogy nem a zsörtölődés és a tiltás a megoldás. Szuper tippeket és stratégiákat ad arra, hogyan neveljünk offline is életképes gyerekeket, akár otthon, akár az iskolában. Tanároknak is ajánlom.

7. Szex és lájk és a közösségi média: Hogyan értsünk szót a gyerekünkkel a digitális világban? Havey, Allison; Puccio, Deana. Jaffa Kiadó, 2018.

“A mai tizenévesek az első olyan generáció, amelyik online küzdi végig a különben sem problémamentes kamaszkort.” A gyereknek sem könnyű, és valljuk be, a szülőknek sem.A szerzők segítenek megérteni, hogy mi zajlik a gyermekünk kamasz lelkében és hogyan lehetünk segítségére. Felhívják a figyelmet arra, hogy a legfontosabb, amit meg kell tanítanunk szülőként, az a mérlegelés lehetősége. Komoly figyelmet szentelnek a kamaszok ébredő szexualitásának és az ezzel összefüggő félelmeiknek, érzelmeiknek. A példák az Egyesült Királyságból származnak, de nincsenek messze a magyar valóságtól.

8. Mit tegyek a kütyüre kattant gyerekemmel? Miklya Luzsányi Mónika. Scolar Kiadó. 2019.

Végre megérkeztünk Magyarországra! 🙂 Az ötgyermekes anyuka saját családi történeteket bemutatva keres válaszokat a sokak által feltett kérdésekre. Tartalmaz egy klassz tesztet, ami segít megállapítani, hogy a gyermekednek milyen típusú az intelligenciája. És ha ezt letesztelted, akkor tippeket ad, hogyan tudod őt segíteni a tanulásban. Emlékeztet Gary Chapman könyvére, amelyben a szerző a szeretetre, bizalomra helyezi a hangsúlyt, akárcsak a magyar írónő is.

 

+1 Bátor generációk: #SzorongokTehatVagyok. Tari Annamária, Tericum Könyvkiadó, 2017.

Az ismert pszichoterapeuta, pszichoanalitikus könyvében feltérképezi azt a hátteret, amelyben a különböző generációk, Z, X, Y, alfa megélik a digitális létet. Nagyon tetszik benne, hogy a szülők jelenlegi életét  vagy a jelenlegi szülők életét is elemzi, ami azért fontos, mert hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy példaként állunk a gyerekek előtt, vagy azt, hogy mi magunk önálló emberi lények vagyunk, de ugyanakkor a gyermekünk is az. Jó kis tükör mindannyiunk számára, legyünk “szimplán” felnőttek, vagy szülők.

Nektek milyen olvasmányélményetek van? Senki ne tartsa magába! Ajánljatok könyvet!

Kategória:

Vélemény, hozzászólás?